Laat je ons Belgenlandje achter en vertrek je naar de noorderburen? Dan zijn er een aantal formaliteiten die je zelf eerst moet regelen als je wilt verhuizen naar Nederland. Moet je er bijvoorbeeld belastingen betalen? Hoe hoog is je pensioen? Of mag je eigenlijk je huisdier wel mee verhuizen? Wij geven een overzicht van waar je allemaal aan moet denken.
Waarom van België verhuizen naar Nederland?
Er zijn verschillende redenen waarom Belgen naar Nederland emigreren. Omwille van een aantrekkelijke job, om studies te volgen, om de liefde van je leven achterna te gaan, … In Nederland wonen heeft dan ook verschillende voordelen.
- Hoewel de woningen in Nederland over het algemeen duurder zijn dan in België, bedraagt de overdrachtsbelasting in Nederland slechts 2%. Dit is de belasting die je betaalt op je onroerend goed. In Vlaanderen is dit 10%.
- Telefonie, internet, water, gas en elektriciteit kosten in Nederland veel minder dan in België.
Mag je als Belg zomaar verhuizen naar Nederland?
Ja, je mag als Belg verhuizen naar Nederland. Als EU-inwoner mag je namelijk naar eender welk EU-land verhuizen.
Wat doen vóór je verhuis naar Nederland?
Verhuizen naar een ander land vergt heel wat voorbereiding. En da’s niet anders voor Nederland. We geven je een lijstje van wat je allemaal moet doen voordat je de oversteek naar de andere kant van de grens maakt.
Moet je een zorgverzekering afsluiten in Nederland?
Dit hangt af van je werk. Als je in Nederland ook gaat werken, dan moet je een Nederlandse zorgverzekering nemen. Hou hierbij in je achterhoofd dat de Nederlandse zorg anders werkt dan de Belgische. De zorgpremie is er bijvoorbeeld een stuk hoger: ongeveer 120 euro per maand. Je bent dan ook beter verzekerd dan in België. Je hoeft er je huisarts bijvoorbeeld niet te betalen.
Als je in Nederland gaat wonen, maar in België blijft werken, dan moet je ook een Belgische verzekering nemen (of houden).
Hoe zit het met de belastingen in Nederland?
In Nederland moet je uiteraard belastingen gaan betalen. Als je je job in België behoudt, ben je bovendien belastingplichtig in beide landen. Alle info over belastingen in Nederland vind je op de website van de Nederlandse belastingdienst.
Inschrijven in je Nederlandse gemeente
Als je langer dan 4 maanden in Nederland gaat wonen, moet je je uiterlijk 5 dagen na je aankomst inschrijven bij je nieuwe gemeente. De gemeente regelt het volgende
- Een burgerservicenummer (BSN) voor al je officiële administratie. Vergelijkbaar met het rijksregisternummer in België.
- Je registratie in de Basisregistratie personen (BRP). Dit is het Nederlandse rijksregister.
Ga je minder dan 4 maanden naar Nederland? Dan kun je je niet inschrijven bij de gemeente.
Ook dit moet je doen vóór je verhuis
- Een huis (en eventueel een nieuwe job) zoeken in Nederland
- Je huis in België verkopen of verhuren
- Je kinderen voorbereiden op de verhuis
- Een huisarts zoeken
- Een Nederlandse nummerplaat aanvragen voor je auto (meer info)
- Je gas, elektriciteit, water en telecom in België opzeggen
- Je uitschrijven in je gemeente in België
- DigiD voor Nederlandse belastingzaken aanvragen
- De verhuis van je huisdier voorbereiden
- Een internationale verhuisfirma inschakelen
Wij staan voor je klaar om je zonder zorgen te verhuizen naar Nederland. Vraag nu je gratis offerte aan.
Hoe zit het met uitkeringen en pensioen in Nederland?
In de meeste gevallen krijg je in Nederland een uitkering bij ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maar het hangt eigenlijk af van jouw situatie of je een uitkering krijgt van België of van Nederland.
Als je op pensioen gaat, krijg je er ook een pensioen. Maar of dit van België of Nederland komt, hangt ook weer van jouw situatie af. Op de website Grensinfo.nl kan je meer info aanvragen over je pensioen in Nederland.
Mag je huisdier mee verhuizen naar Nederland?
Als je je aan een aantal regels houdt, mag je je huisdier mee naar Nederland verhuizen. Een hond, kat of fret moet minstens 15 weken oud zijn én ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Bovendien moet je de vaccinatie langer dan 21 dagen geleden zijn voordat je dier naar Nederland mag verhuizen. Ten slotte moet je je hond binnen de twee weken na aankomst registreren. Regel dit dus ruim op voorhand!
Konijnen, vissen, vogels of reptielen hebben enkel een gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig.
Lees ook onze tips voor een vlotte verhuis met een kat of een hond.
Hoeveel kost een verhuizing naar Nederland?
De kosten van je verhuis naar Nederland hangen af van een aantal factoren:
- Hoeveel inboedel neem je mee?
- Hoe groot is de afstand naar je nieuwe stekje?
- Laat je je verhuis volledig over aan een firma, of doe je het zelf?
Team Hoeks helpt je maar al te graag om je verhuis in goede banen te leiden. Wij zijn een verhuisfirma die alles doet. Vraag je vrijblijvende offerte aan en wij geven zo snel mogelijk een antwoord.
Tips om je verhuiskosten te drukken
Je kan er voor kiezen om je verhuis naar Nederland van A tot Z aan een verhuisfirma over te laten. Maar om de kosten te drukken kan je deze tips alvast volgen:
- Pak zoveel mogelijk zelf in en regel zelf je verhuismateriaal.
- Schakel hulp van familie of vrienden in. Vele handen maken licht werk.
- Verhuis door de week en niet in het weekend. Da’s vaak goedkoper en gemakkelijker.
Wat na je verhuis naar Nederland?
Ben je aangekomen in je nieuwe stulpje in het land der tulpen? Dan is het tijd om uit te pakken en te settelen. En vooral: om te genieten van je nieuwe leven in Nederland! Heb je heimwee naar België? Dan kunnen deze 13 tips je wel helpen.