Ons hele huis staat vol elektronica. We kunnen er haast niet meer zonder. En natuurlijk wil je al die elektronische apparaten ook mee verhuizen naar je nieuwe woning. Maar hoe doe je dat zonder je apparaten te beschadigen? Wij geven 8 tips om je elektronica veilig te verhuizen en erna gemakkelijk opnieuw te installeren.
#1 Trek kabels uit en hou ze per toestel apart
Voordat je halsoverkop kabels begint uit te trekken, neem je best een foto van hoe ze gekoppeld zijn aan je elektronische apparaten. Zo weet je na je verhuis welke kabel je waar moet insteken. Heb je dat gedaan? Top! Trek ze dan maar uit. Maar opgelet! Hou alle kabels per apparaat apart. Steek ze samen in een zak of doos, en label die met de naam van het apparaat. Dan hoef je achteraf niet uit te pluizen welke kabels nu bij je tv horen, en welke bij je printer.
Extra tip: gebruik verschillende kleuren labels voor de verschillende elektronica-categorieën. Bijvoorbeeld rood voor je geluidsinstallaties, en groen voor alles wat met je computer te maken heeft. Dat maakt het zoveel handiger en sneller om achteraf alles terug te installeren.
#2 Verhuis elektronica in passende verpakkingen met genoeg opvulsel
Heb je nog steeds de originele verpakkingen van je elektronische apparaten? Mooi! Daar passen ze uiteraard perfect in om de verhuis te doorstaan. Is dat niet zo? Neem dan voor elk apparaat een doos die groot genoeg is, maar ook niet té groot. Je wilt namelijk niet dat je tv of computerscherm vrij spel heeft tijdens de verhuis.
Zorg er hoe dan ook voor dat je er genoeg opvulsel bij duwt. Zo vermijd je krassen en deuken. Bubbelplastic is koning van de verpakking. Het werkt als schokdemper en zorgt achteraf niet voor teveel rommel. Heb je dat niet? Dan zijn er alternatieven. Zo is krantenpapier altijd een goede vriend bij verhuizingen. Maar gebruik dit liefst enkel voor elektronica zonder schermen of displays. Krantenpapier kan namelijk voor kleine krasjes zorgen.
Voor computerschermen en tv’s gebruik je daarom beter (oude) lakens, dekens, of handdoeken. Zorg er wel voor dat die proper zijn. Zeker niet bestoft, vettig of vochtig.
Lees ook deze tips voor het slim en efficiënt inpakken voor je verhuis.
#3 Verpak toebehoren samen met het apparaat
Als je onze vorige tips al hebt gevolgd, dan pas je deze met gemak toe. Pak je elektronica samen met alle toebehoren en accessoires in. Als het goed zit, heb je je kabels per apparaat al apart verpakt. Steek die dan ook in de juiste doos bij het toestel. En dat geldt ook voor de rest. Afstandsbediening bij je tv. Muis bij je computer. Controllers bij je gameconsole. Op die manier heb je na je verhuis alles in geen tijd opnieuw geïnstalleerd.
Extra tip: hou ook de handleiding bij en verpak die samen met het bijbehorende apparaat.
#4 Wees voorzichtig met je televisie
Geef extra aandacht aan je tv. Plasma- en lcd-schermen zijn namelijk geweldig delicaat. Zorg er dus voor dat je televisie stevig ingepakt is en onderweg naar je nieuwe woning niet kan schudden. Tv’s zijn trouwens veel zwaarder dan computers of stereo’s. Vraag dus zeker hulp bij het verhuizen van je televisie. Hoeks helpt je verhuizen!
Volg ook onze tips voor een vlotte en veilige verhuizing.
#5 Haal alles uit je cd-, dvd- en blu-rayspeler
En dat bedoelen we letterlijk. Dubbelcheck of er geen discs meer in je cd-, dvd- of blu-rayspeler zitten voordat je ze inpakt. Dat kan zowel de speler als de discs ernstig beschadigen.
Er bestaan spelers die aan de onderkant een zogenaamde “transportschroef” hebben. Als je speler leeg is, draai je deze schroef gewoon aan zodat de componenten binnenin niet meer kunnen bewegen. Vergeet ‘m bij de herinstallatie natuurlijk niet opnieuw los te draaien! In de handleiding van je apparaat vind je terug of er al dan niet een transportschroef is.
#6 Behandel je platenspeler en vinyl met de grootste zorg
Muziek op vinyl platen is weer erg in trek tegenwoordig. Platenspelers en lp’s maken dus in veel gezinnen opnieuw deel uit van het elektronica-park. En ook deze moet je mee verhuizen naar je nieuwe woning.
Stapel je platen best niet plat op elkaar. Oneffenheden in de ondergrond waar je ze op legt, of een teveel aan gewicht, kunnen ervoor zorgen dat er krassen in komen of dat ze krom trekken. Schik ze liever verticaal naast elkaar in plastic of houten kisten. En leg er zeker niets zwaars op! Kisten met een deksel zijn in dit geval de beste oplossing.
Kan je de toonarm van je pick-up loskoppelen? Doe dat dan. Zo kan die onderweg niet losschieten en zichzelf of andere componenten beschadigen. Draai deze in noppenfolie en verpak hem daarna bij de kabels van je platenspeler.
Je doet er trouwens goed aan om de naald van de toonarm te nemen. Berg deze veilig op in een klein doosje met plukschuim. Zo kan-ie tegen een stootje en komt er niks aan.
Ontdek ook hoe je breekbare spullen best verhuist.
#7 Computers en laptops verhuizen
Maak een back-up van al je bestanden voordat je je computer en/of laptop inpakt. Je weet nooit of er onderweg tijdens de verhuizing iets gebeurt. Haal alle usb-sticks, cd’s, en adapters uit je apparaten om beschadiging te voorkomen. Verpak je laptop of computer best in de originele doos, samen met genoeg schokabsorberend vulsel. Daarna steek je alle kabels en toebehoren, zoals je muis en toetsenbord, erbij.
Je laptop kan je uiteraard ook in de laptoptas steken die je meeneemt naar het werk. Maar zorg er dan voor dat je ‘m tijdens de verhuis ergens veilig plaatst.
#8 Wacht 24 uur met de heraansluiting
Heb je alles veilig kunnen verhuizen? Perfect! Nu kan je al je elektronica weer een plekje toewijzen. Maar wacht nog 24 uur met de bekabeling aan te sluiten. Je elektronische toestellen hebben een tijdje nodig om zich te zetten en aan te passen aan de temperatuurverschillen. Daarna kan je er weer volop van genieten.
Heb je nog vragen over je verhuis? Ben je op zoek naar een verhuiswagen? Of heb je hulp nodig om al je spullen veilig naar je nieuwe woning te verhuizen? Hoeks helpt je verhuizen!