Woon je in Vlaanderen en ga je verhuizen naar een andere gemeente? Dan moet je uiteraard niet zoveel paperassen invullen als wanneer je naar het buitenland verhuist. Maar je kan wel van de situatie gebruikmaken om enkele zaken te herzien en eventueel voordeel eruit te slaan. We geven je enkele handige tips voor je verhuis naar een andere stad of gemeente.
Adreswijziging en gemeentebelasting
Nadat je verhuisd bent naar je nieuwe woonplaats, moet je binnen de 8 werkdagen je adres officieel laten wijzigen. Dat doe je bij de Dienst Burgerzaken van je nieuwe gemeente.
Bovendien merk je je verhuis ook op je aanslagbiljet. Elke gemeente of stad heeft zijn eigen gemeentebelastingen, en die worden samen met je personenbelasting geïnd. Je zal dit echter pas waarnemen in het kalenderjaar nadat je verhuisd bent. Dus als je op 1 januari officieel verhuist, zal je pas vanaf 1 januari het jaar erop de nieuwe gemeentebelasting moeten betalen. Tot dan betaal je nog die van je vorige gemeente.
Verandert je drinkwaterbedrijf?
In Vlaanderen zijn er 7 drinkwaterbedrijven, verspreid over verschillende regio’s. Je kan dit bedrijf niet kiezen, want het is gelinkt aan de gemeente waar je woont. Verhuis je naar een andere gemeente, mét een ander drinkwaterbedrijf? Dan moet je ook een overnameformulier invullen. Je vindt jouw specifieke drinkwaterbedrijf op de website van de Vlaamse waterbedrijven. Er verandert niets aan je drinkwatertarief, want alle drinkwaterbedrijven hebben hetzelfde tarief. Dit is dus enkel administratief.
Herbekijk je energiecontract bij het verhuizen naar de andere gemeente
Je energieleverancier kan je wel kiezen. Wanneer je verhuist naar een andere gemeente neem je je energiecontract er dus best even bij. Is dit nog gunstig voor jou, of ga je een nieuw contract voor elektriciteit of aardgas aan? Op de website van MijnEnergie vergelijk je gemakkelijk alle leveranciers.
Hoe zit het met je telecomcontract?
Zijn er in je nieuwe gemeente andere aanbieders voor telefonie, televisie en internet? Bekijk dan of het voordeliger is om over te stappen naar een andere leverancier met gunstigere voorwaarden. Misschien bieden ze wel welkomstacties? Bekijk zo’n 6 tot 8 weken voor je verhuis naar je nieuwe gemeente of het het waard is om te veranderen.
Zoek meteen een school of kinderopvang in je nieuwe gemeente
Heb je kinderen? Regel dan meteen een nieuwe school of kinderopvang. Dat doe je eigenlijk best voordat je gaat verhuizen naar een andere gemeente. In sommige streken in Vlaanderen is er zelfs een wachtlijst. Bezoek scholen en praat met leerkrachten en de directeur. Wacht hier zeker niet mee!
Schakel professionele verhuishulp in
Bij een verhuis komt er heel wat kijken. Heb je het te druk met je administratieve rompslomp? Laat je verhuis dan van A tot Z over aan professionals. Team Hoeks staat klaar om je 100% te ontzorgen en je verhuis in goede banen te leiden.