Ga je binnenkort ons Belgenlandje inruilen voor een exotischere bestemming? Leuk! Dan heb je drukke en spannende tijden in het vooruitzicht. Jammer genoeg komt er altijd een administratieve rompslomp kijken bij het verhuizen naar het buitenland. Daarnaast zijn er nog aantal praktische zaken die je ook in orde moet brengen.
Om je een aantal kopzorgen te besparen hebben we voor jou een checklist gemaakt van bovenstaande zaken. Zo kan jij goed voorbereid aan jouw buitenlands avontuur beginnen.
Checklist: Verhuizen naar buitenland
3 maanden voor de internationale verhuis
- Huur je een huis of appartement? Breng de eigenaar tijdig op de hoogte van jouw verhuisplannen. Vaak ben je gekoppeld aan een bepaalde opzegtermijn. Check de details in je huurovereenkomst voor meer info.
- Voor alle huurders: contacteer de eigenaar van je woonst en plan een datum in voor de plaatsbeschrijving.
- Neem contact op of vraag offertes aan bij ervaren verhuisfirma’s. Hoeks Verhuizingen is erkend door de Belgische Kamer der Verhuizers en heeft intussen heel wat ervaring opgebouwd in nationale en internationale verhuizingen. Contacteer ons gerust of vraag hier je offerte aan.
- Ook op vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid gaat er heel wat veranderen. Vraag daarom voldoende info op in verband met de fiscale situatie en sociale zekerheid in het land van bestemming.
- Check zeker of al je persoonlijke documenten nog geldig zijn: paspoort, rijbewijs, diploma’s…
- Start met het regelen van jouw (verblijfs)vergunningen.
- Heb je huisdieren die je mee wil verhuizen? Start met het regelen van transport en alle nodige documenten, medische certificaten en vaccinaties.
- Denk goed na wat je met je bezittingen gaat doen. Is je huis al verkocht of verhuurd? Gaat jouw auto mee naar het land van bestemming? Regel dan de nodige douanedocumenten? Zoniet, verkoop je wagen dan.
- Verhuis je met kinderen? Denk na over de schoolkeuze en neem contact op met de scholen op.
Aantal weken voor de verhuizing naar het buitenland
- Bevestig je verhuisdatum bij je verhuisfirma. Zo kunnen zij zorgen dat de nodige materialen zeker beschikbaar zijn voor de internationale verhuis.
- Een ongelukje is zo gebeurd. Daarom sluit je best een verhuisverzekering af. Zo ben je gedekt voor eventuele schade.
- Neem even contact op met de bank waarbij je bent aangesloten en licht hen in over jouw plannen. Zo kan je jouw rekeningen overhevelen naar een nieuwe bank of bankfiliaal in de regio van jouw nieuwe woonplaats.
- Contacteer de water-, gas- en elektriciteitsleveranciers om de tellers af te sluiten op een bepaalde datum of om ze over te dragen aan de nieuwe eigenaar of huurder.
- Naast de leveranciers van nutsvoorzieningen breng je ook je internet en telefonie provider op de hoogte.
- Vergeet zeker niet de gemeente waarin je nu woont op de hoogte te brengen van jouw buitenlands avontuur.
- Je zal ook op zoek moeten gaan naar een nieuwe huisdokter. Vraag aan je huisarts om je medisch dossier (en dat van je familieleden) over te dragen naar je nieuwe dokter.
- Vraag bij de gemeente voldoende parkeerplaats aan voor de verhuiswagen. Zo voorkom je eventuele boetes en vervelende situaties.
Aantal dagen voor de buitenlandse verhuis
- Heb je je locker in de fitness leeggemaakt? Heb je alle spullen van kantoor meegebracht naar huis? Dubbelcheck of al je spullen thuis zijn.
- Heb je gechipte huisdieren die mee verhuizen? Ga even langs bij de dierenarts om de adreswijziging in het centrale dierenbestand te laten doorvoeren.
- Schakel de diepvriezer en ijskast uit. Maak ze allebei leeg en laat ontdooien.
- Zorg ervoor dat je tijdig alle elektrische apparaten ontkoppelt en schoonmaakt. (Bijvoorbeeld: wasmachine, droogkast, vaatwasser, verlichting…)
- Verzamel alle persoonlijke documenten van jezelf en jouw familieleden. Deze leg je best apart zodat je ze op de dag van vertrek dicht bij de hand hebt. Denk maar aan sleutels, identiteitskaarten of paspoorten, tickets, medicatie, toiletgerief, geld,…
De verhuisdag zelf
- Controleer voor alle zekerheid dat er niemand op de gereserveerde parkeerplaats staat, zodat de verhuiswagen vlot kan parkeren. En iedereen direct aan de slag kan.
- Laat gas, water en elektriciteit meterstanden opnemen van de oude woning.
- Draai de hoofdkraan van het water dicht.
- Zet de centrale verwarming uit en controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn.
- Verwijder je naam op de bel en brievenbus.
Na het verhuizen
- Controleer je meubels en spullen op eventuele verhuisschade. In geval van schade: neem contact op met je verzekering
- Aangekomen op jouw nieuwe bestemming? Ga langs bij de Belgische Ambassade of het Consulaat en schrijf je in. Na enkele dagen zal je jouw nieuwe identiteitskaart ontvangen.
Zo, dit waren de belangrijkste puntjes die je zeker in orde moet brengen om te starten met je buitenlands avontuur. Ben je nog op zoek naar een ervaren verhuisfirma die jouw verhuis naar het buitenland van A tot Z regelt? Neem contact met ons op of vraag je verhuisofferte aan. Wij staan je graag bij in jouw nieuwe, internationale avontuur!
Lees ook: Verhuizen naar Spanje vanuit België