Ga je verhuizen binnen België? Dan moet je op tijd je adreswijziging doorgeven. Vervolgens worden de overheidsdiensten automatisch verwittigd van je verhuizing. Maar er zijn ook een aantal instanties en personen die je zelf op de hoogte moet brengen. Hieronder vind je onze handige, complete verhuischecklist zodat je zeker niets of niemand over het hoofd ziet. Of download rechts de checklist in PDF-formaat.
✔️ Checklist: 2 maanden vóór je verhuis
Verhuizen doe je het liefst op één dag. Hooguit een weekend. Maar je voorbereiding? Daar begin je best op tijd mee.
🔲 Verhuismaterialen aanschaffen
Haal alvast verhuisdozen in huis en plakband om ze stevig dicht te tapen. Denk ook na over beschermingsmateriaal om je spullen veilig mee te verhuizen. Denk aan noppenfolie en oude dekens.
In onze verhuisshop vind je alles wat je nodig hebt.
🔲 Boek een verhuislift en verhuiswagen
Ga je naar een appartement verhuizen, of moet je zware meubels naar een hogere verdieping verhuizen? Boek dan op tijd een ladderlift of verhuislift.
Heb je een verhuiswagen nodig? Ook die leg je best ruime tijd op voorhand vast.
🔲 Profiteer van een opruimmoment
Zijn er bepaalde dingen die je al jarenlang niet meer hebt gebruikt en die je ook niet meer gáát gebruiken? Verkoop ze, geef ze aan de Kringloopwinkel of gooi ze in het uiterste geval weg.
🔲 Pak niet-essentiële spullen al in
Spullen die je zelden gebruikt of niet essentieel zijn voor je dagelijks leven kan je al beginnen inpakken. Bijvoorbeeld tuingereedschap, keukengerief, elektronica … Of zomerkleren wanneer je in de winter verhuist of vice versa.
🔲 Maak een verhuisplan
Dan bedoelen we voornamelijk: welke spullen moeten in welke ruimte komen in je nieuwe woning? Dit maakt het tijdens de verhuisdag een stuk gemakkelijker en zo moet je geen drie keer slepen met dezelfde doos.
🔲 Heb je huisdieren? Neem voorzorgsmaatregelen
Zorg dat je tijdelijke opvang hebt voor je huisdieren tijdens je verhuizing. Kunnen ze bij familieleden terecht of moet je een opvangcentrum inschakelen?
🔲 Tijdelijke opslagruimte regelen
Zorg dat je tijdelijke opvang hebt voor je huisdieren tijdens je verhuizing. Kunnen ze bij familieleden terecht of moet je een asiel inschakelen? Zorg dat je het op tijd hebt geregeld.
🔲 Verlof plannen
Verhuis je op een doordeweekse dag? Plan dan alvast je verlof in.
Lees ook: Krijg ik extra verlof voor mijn verhuis?
🔲 Schakel vrienden of professionals in
Heb je hulp nodig bij je verhuis? Vraag dan op tijd aan vrienden en/of familie of ze een handje willen toesteken. Wacht zeker niet tot op het laatste moment.
Wil je je verhuis liever uit handen geven? Laat dan offerte maken bij een professionele verhuisfirma.
🔲 Herbekijk je contracten
Een verhuizing is het uitgelezen moment om je telecom- en energiecontracten eens te herbekijken. Zijn er goedkopere aanbieders? Of aanbieders die voor hetzelfde bedrag meer geven? Wie weet sluit je dankzij je verhuis wel een mooie deal.
🔲 Zoek een nieuwe school voor je kinderen
Als je kinderen hebt – en als je ver weg verhuist – ga je ook best op tijd op zoek naar een nieuwe school. Misschien kunnen ze al eens kennis maken met de leerkracht en/of nieuwe klasgenoten.
✔️ Checklist: 1 maand op voorhand je verhuis melden
Wauw, alweer een maand om. De tijd vliegt. Je hebt nog één maand voor je verhuis. Ga daarom aan de slag met onderstaande zaken.
🔲 Verwittig je leveranciers van gas, water, elektriciteit en telecom
Breng al je leveranciers op de hoogte van je verhuis naar je nieuwe adres.
Enerzijds moet je ruim op tijd vóór je verhuis contact opnemen met het waterbedrijf en je gas- en elektriciteitsleveranciers. Zo kunnen zij de tellers afsluiten en de meterstand opnemen. Je moet dit zowel doen voor de woning die je verlaat als voor je nieuwe woning. Je verhuis is namelijk pas afgerond als je de eindafrekening hebt ontvangen.
Vergeet ook niet om je telefonie, televisie en internet naar je nieuwe adres over te dragen. Of overweeg het om een andere provider te nemen. Een verhuis naar een andere gemeente heeft namelijk zo z’n voordelen.
🔲 Breng het postbedrijf op de hoogte van je verhuis
Je wilt natuurlijk dat je post aankomt op je nieuwe adres. Spring daarom binnen in het postkantoor om hen op de hoogte te brengen. Via de website van bpost kan je je adreswijziging ook doorgeven. Bpost stuurt de post die geadresseerd is aan je oude woning nog 4 maanden door naar je nieuwe adres. Ook brengen ze je leveranciers op de hoogte van je adreswijziging.
🔲 Vergeet je verzekeringen niet
’t Is belangrijk dat je op tijd je verzekering naar je nieuwe adres laat overzetten. Of dat je een nieuwe verzekering voor je nieuwe woning afsluit. Maar zeg je huidige verzekering zeker niet te vroeg af. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat je onverzekerd bent als er in de laatste weken of dagen nog iets gebeurt in je oude woning.
Instanties waar automatisch je adres wordt aangepast
Nadat je je adreswijziging hebt doorgegeven, worden een aantal instanties automatisch op de hoogte gebracht. Zij krijgen je nieuwe adres rechtstreeks via het Rijksregister. Het gaat onder andere om deze instanties:
- overheidsinstellingen zoals de belastingsdienst, OCMW, Kind & Gezin …
- ziekenfonds of mutualiteit
- kinderbijslagfonds
- verzekeraars voor arbeidsongevallen
Instanties die je zelf moet verwittigen
Er zijn ook een aantal instanties die je zelf op de hoogte moet brengen van je verhuizing:
- je werkgever
- bank en verzekeringen
- je huisarts
- abonnementen op kranten en tijdschriften
- verenigingen waarbij je bent aangesloten
- winkels waar je een klantenkaart hebt
- websites waar je je adres hebt geregistreerd (zoals webshops)
- het centrale dierenbestand (als je hond of kat gechipt is)
Als werkzoekende moet je ook de VDAB (of Actiris in Brussel) op de hoogte brengen van je verhuis. En vergeet ook niet je vakbond of hulpkas te verwittigen.
✔️ Checklist: 2 weken vóór je verhuis
Nu je verhuis dichterbij komt, is het tijd om de volgende voorbereidingen te treffen.
🔲 Werk je voorraad eten op
Je wilt uiteraard zo weining mogelijk meeslepen. Begin twee weken voor je verhuis dus met het wegwerken van je voedselvoorraad. Check vervaldata, maak maaltijden van overschotten, maak je diepvriezer leeg … Zorg ervoor dat je kasten, diepvriezer en koelkast leeg zijn voordat je vertrekt.
🔲 Schoonmaken tijdens het inpakken
Maak tijdens het inpakken van de gelegenheid gebruik om je huis te poetsen. Kastjes die al leeg zijn, kan je meteen uitvegen. Kamers waar geen spullen meer staan, kan je alvast poetsen. Op voorwaarde dat je door die kamers niet meer moet sjouwen tijdens de verhuizing, uiteraard.
🔲 Reserveer een parkeerplaats voor je verhuiswagen
Heb je geen oprit aan je nieuwe woning, of is de verhuiswagen te groot? Dien dan een aanvraag in bij de gemeente voor een tijdelijke parkeerplaats.
Ben je nog op zoek naar een geschikte verhuiswagen?
Lees ook onze tips voor het inladen van je verhuiswagen
✔️ Checklist: 1 week vóór je verhuis
De grote dag is nog maar een weekje wachten. Tijd om deze checklist af te vinken.
🔲 Alles ingepakt?
Heb je alles ingepakt (behalve essentiële dingen die je dagelijks gebruikt)? Zijn alle spullen van de zolder, kelder en/of garage ingepakt? Zeker niet vergeten!
🔲 Alles leeg en schoongemaakt?
Het is tijd om nu alles kastjes leeg te maken en uit te vegen. Ook de diepvriezer kan je nu laten ontdooien. Zo is deze ook ijsvrij én droog voor de verhuis. Maak ook de koelkast al schoon.
🔲 Plaats voorzien voor de verhuiswagen?
Ook aan je oude woning moet je plaats voorzien voor de verhuiswagen. Vraag parkeerplek aan bij de gemeente. Of als dat niet van toepassing is, breng dan je buren op de hoogte van je verhuis. Zo kunnen zij hun auto even ergens anders plaatsen, zodat jij genoeg ruimte hebt om te verhuizen en om je verhuiswagen in te laden. Wie weet springen je buren wel een dagje te hulp.
🔲 Heb je genoeg helpende handen?
Vraag nog eens bij vrienden en familie of ze je kunnen helpen met de verhuizing? Vele handen maakt licht werk. Maar let op dat je elkaar niet onder de voeten loopt. Zorg voor een slimme taakverdeling, en dan loopt alles van een leien dakje.
Lees ook onze tips voor een veilige verhuis.
🔲 Check nog eens bij je verhuisfirma
Heb je ervoor gekozen om te verhuizen met een verhuisfirma? Dubbelcheck dan of de verhuisdatum correct is vastgelegd. Het zou jammer zijn als je een dag verlof voor niets hebt ingezet.
🔲 Heb je alle materialen en gereedschappen?
Controleer nog eens of je genoeg verhuismaterialen hebt. Dan hebben we het over verhuisdozen, tape, noppenfolie, verhuisdekens … Mocht je nog materialen nodig hebben, dan heb je nu nog een week de tijd om er bij te halen.
Hou ook zeker de gereedschappen apart die je nodig hebt tijdens je verhuisdag. Denk aan schroevendraaiers, een boormachientje, touw, een steekwagentje, een verhuishondje …
🔲 Start met de demontage
Nu vrijwel al je spullen zijn ingepakt, kan je beginnen met de demontage. Schroef lampen los, draai je kleerkasten en nachtkastjes al uiteen, haal de gordijnen al naar beneden. Alleen essentiële meubels en spullen demonteer je pas op het laatste moment.
Lees onze tips voor het (de)monteren van je meubels.
✔️ Checklist: 1 dag vóór je verhuis
’t Is bijna zover. Morgen ga je verhuizen! Vink nog even deze verhuischecklist af en je bent er helemaal klaar voor.
🔲 Bereid je voor op de eerste nacht
Pak een koffer of tas in voor de eerste nacht en ochtend:
- Een pyjama
- Beddengoed
- Tandpasta en tandenborstel
- Shampoo en douchegel
- Deodorant
- Een haarborstel of kam
- Schone kleding en schoon ondergoed
🔲 Zet de ingepakte verhuisdozen klaar
Zet je verhuisdozen alvast klaar. Zo kan je ’s morgens meteen beginnen inladen. Maar behoud een veilige doorgang. Dozen en spullen die in de weg gaan, kunnen voor ongelukken zorgen.
Sorteer je dozen ook al per kamer. Dat maakt het uitladen en uitpakken aan je nieuwe woning een stuk eenvoudiger.
🔲 Hou praktische zaken apart
Alles wat je tijdens je verhuisdag nodig hebt, hou je apart. Dan hebben we het onder andere over:
- Schroevendraaier
- Meetlint
- Verlengkabels
- Documenten
- Sleutels
- Een trapladder
- Enkele potten, pannen, bestek en borden
🔲 Voorzie eten voor de verhuisdag
Verhuizen is hard werk. Je krijgt er dus veel honger en dorst van. Voorzie voor de verhuisdag dus genoeg eten en drinken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je verhuishulp.
Blijf je de nacht na je verhuisdag ook al in je nieuwe woning slapen? Neem dan ook wat ontbijt mee.
🔲 Ga je verhuiswagen al halen
Als je een verhuiswagen of busje hebt gehuurd, ga je die de dag voor je verhuis al halen. Dan staat ie ’s ochtends klaar en kun je meteen aan de slag. Als dat uiteraard. niet (veel) meer kost.
🔲 Hou een eindschoonmaak
Laat je oude woning netjes achter. Ga er nog een laatste keer door met de stofzuiger en dweil. Ontkoppel ook apparaten die geen stroom meer nodig hebben. Zo bespaar je alweer op je eindafrekening.
🔲 Ga op tijd naar bed
Je wilt natuurlijk fris en fruitig aan de grote verhuisdag beginnen. Ga de avond ervoor dus op tijd naar bed. Als je uitgerust en fit bent, kan je er langer tegen en heb je minder kans op ongelukjes.
Heb je (tijdelijke) opslagruimte nodig voor je inboedel? Daarvoor kan je natuurlijk bij Hoeks Verhuizingen terecht. We hebben meer dan 100 opslagruimtes in verschillende formaten.
✔️ Checklist voor de verhuisdag zelf
Heb je bovenstaande puntjes gevolgd? Dan ben je al goed voorbereid voor dé grote dag. Er zijn wel nog een paar dingetjes die je moet doen voordat je begint met de verhuis.
🔲 Begin er vroeg aan
De ochtendstond heeft goud in de mond. Begin op tijd aan je verhuis. Als er nog onverwachte dingen moeten gebeuren, heb je net dat tikkeltje meer speling.
🔲 Schrijf de meterstanden op
Schrijf de meterstand voor water, elektriciteit en aardgas op. Maak er eventueel een foto van. Zo is er achteraf geen discussie met leveranciers, huurbazen of nieuwe bewoners.
🔲 Doe een laatste rondgang
Ga een laatste keer door je huis. Om afscheid te nemen maar ook om te checken of alles weg is. Sluit ramen en deuren en doe overal de lichten uit.
🔲 Zet de drank koud!
Na deze vermoeiende en misschien ook emotionele dag ga je blij zijn dat je lekker kan neerzitten. Zet daarom op tijd de drank koud zodat je er ’s avonds met je vrienden en familie eentje op kunt drinken. 🥂
✔️ Na de verhuizing
Zo, de verhuizing erop! Nu kan je eindelijk genieten van je nieuwe stekje en je nieuwe omgeving. Toch zijn er nog een aantal zaken die je moet doen.
🔲 Aanmelding bij de gemeente
Binnen de 8 dagen na je verhuis moet je je adreswijziging melden bij de gemeente waar je bent gaan wonen. Ook wanneer je binnen dezelfde gemeente verhuist, is de melding van adreswijziging verplicht.
Je hebt een aantal opties. Je meldt je adreswijziging persoonlijk bij het gemeente- of stadhuis. Of je doet het per e-mail. Na de melding komt er een wijkagent bij je op bezoek om je verhuis vast te stellen.
🔲 Leer de buurt en de buren kennen
Ga eens langs bij de buren om jezelf en je familie voor te stellen. Maak wandelingetjes of fietstochtjes in je nieuwe buurt om leuke plekjes en activiteiten te ontdekken.
🔲 Prik een datum voor de housewarming
Wil je een housewarming geven? Nodig dan snel je vrienden, familie, nieuwe buren , … uit. Maar wacht niet te lang met een datum te zoeken. Nu zit het nog vers in je geheugen. Anders komt het er misschien niet van.
🔲 Controleer je post
Komt er nog post van eventuele vorige bewoners aan op je nieuwe adres? Of komt er nog post van jou op je oude adres aan. Laat dit dan aan het postkantoor weten. Breng ook de verzenders op de hoogte die je nieuwe adres nog niet hebben.
Hulp nodig? Wij staan klaar
Wil je graag professionele hulp om je verhuis van A tot Z in goede banen te leiden? Hoeks staat voor je klaar met een team ervaren verhuizers. Neem contact met ons op of vraag je vrijblijvende offerte online.